Strategie & Management

Het bedrijfsleven kan beschouwd worden als een evolutionair proces. Waarbij de ondernemingen die zich het beste aanpassen aan veranderende omstandigheden, de beste kansen hebben om te overleven. Om Charles Darwin te citeren: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.”

Adviesbureau Roland Berger en de Nederlandse hoogleraar Turnaround Jan Adriaanse hebben onderzoek gedaan naar het moment waarop ondernemingen hun beleid bijstellen. Daaruit komt het volgende indringende beeld naar voren:

Slechts 29% van de ondernemingen verandert haar beleid op het moment dat het nog goed gaat. Meer dan de helft van de ondernemingen verandert haar beleid pas als de winst- en verliesrekening een signaal afgeeft. En een restgroep van 17% komt pas in actie als het saldo op de bankrekening vertelt dat het niet goed gaat. En de ondernemingen die hun beleid helemaal niet aanpassen? Die lopen grote kans dat ze niet zullen overleven.

Wij ondersteunen ondernemers (middels sessies) bij het ontdekken van de kansen en valkuilen binnen hun business model en markt. Daarbij gebruiken we het HARR® analyse model van Govers Accountants / Adviseurs om ondernemingen te stimuleren om een strategische crisis op te roepen. Door al in een vroeg stadium zichtbaar te maken dat de onderneming af begint te glijden. Door subtiele veranderingen in de performance te laten zien en uit te vergroten. Zodat succesvolle ondernemingen tijdig hun beleid kunnen veranderen om ook in de toekomst succesvol te zijn.

profile-pic

Paul Mencke

U ontvangt binnen 24u antwoord