Rabobank start een nieuw MKB-financieringsplatform

Door Rob Neggers, 05 december 2018

De Rabobank wil samen met particuliere beleggers leningen verstrekken aan het Nederlandse MKB. De Rabobank gaat hierbij samenwerken met effectenbeurs Nxchange, waar de obligaties een notering krijgen en vrij verhandelbaar worden. Onder de naam Rabo&Crowd gaan de bank en beurs de concurrentie aan met vergelijkbare MKB-effectenbeurzen zoals Npex en Captin.

Rabo&Crowd heeft als onderscheidend vermogen dat een deel van de financiering via een gewone banklening gaat. Dit betreft altijd minimaal 10% van het totale leningsbedrag. Het overige geld komt van particuliere beleggers die inschrijven op een verhandelbare obligatie.

Rabo&Crowd mikt op ondernemers met een financieringsbehoefte tussen €200.000 en €5.000.000, waarmee zij niet hoeven te voldoen aan de prospectusplicht. Beleggers kunnen al vanaf €100 per obligatie instappen, hoewel ondernemers wel een minimuminvestering kunnen eisen. Ook mensen die geen klant zijn bij de Rabobank kunnen zich inschrijven voor een investering.

Op de financieringsbehoefte betalen ondernemers een afsluitvergoeding van 1% en daar bovenop een succesvergoeding van 2%. Voor investeerders betreffen de transactiekosten voor de handel van de obligaties 0,25%.

Bron: https://www.rabobank.nl/bedrijven/actueel/items/rabo-en-crowd.html

« Terug naar overzicht
profile-pic

Rob Neggers

U ontvangt binnen 24u antwoord